Support

Så du kan fokusera på ditt småföretagande

Support för dig som vill sälja fakturor

Du kan nu sälja fakturor direkt i ditt fakturaflöde. Du väljer själv vilka fakturor du vill sälja, oavsett om du säljer sällan, ofta eller alltid. Här kan du läsa svar på de vanligast förekommande frågorna.

Vad innebär det att sälja fakturor till Visma?

Genom att sälja fakturor till Visma så nyttjar du den helt automatiska tjänst som finns tillgänglig via ditt bokföringsprogram. Genom att direkt veta vad för erbjudande du får, så slipper du långdragna ansökningstider och kan börja nyttja tjänsten direkt.

Du kan läsa mer om tjänsten här.

För vem passar det att sälja fakturor?

Det passar alla företag som vill få betalt snabbare för sina fakturor samtidigt som administrationen minskar och risken för kundförluster minskar. Vi kan i dagsläget erbjuda tjänsten till aktiebolag, enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag - oavsett om ditt företag är nystartat eller haft verksamheten igång sedan länge.

Varför ska jag sälja min faktura?

Det kan finnas många goda anledningar att sälja sin faktura. Vad dina anledningar är vet du bäst själv, men där vi gärna lyfter fram ett par:

Genom att sälja fakturor till Visma får du allt detta. Läs gärna mer om att sälja fakturor här.

Att du som småföretagare vill sälja fakturor betyder inte nödvändigtvis att du är i likviditetsbrist, även om det kan underlätta att sälja fakturor för att snabbare få pengarna på kontot.

Behöver jag ändra något för att kunna använda tjänsten?

Nej, du behöver inte ändra någonting. Varken i sättet du jobbar eller i ditt program. Tjänsten finns som standard i Visma eEkonomi och Visma Administration. Skapa fakturan eller fakturorna som vanligt, men istället för att skicka dem så väljer du att klicka "sälj". Det gör att du kan hantera allt direkt i ditt fakturaflöde utan att behöva lämna ditt program. Du ska kunna fokusera på din kärnverksamhet, inte hoppa runt mellan olika aktörer för att få hjälp med olika delar av ditt småföretagande.

Visma eEkonomi
Allt ser ut som vanligt i Visma eEkonomi, förutom att du får upp ett erbjudande längst ner till höger i fakturavyn. Genom att bocka i rutan så säljer du fakturan med ett klick. Såhär ser det ut i Visma eEkonomi.

Visma Administration
Läs mer om hur du säljer fakturor i Visma Administration.

Vad kostar det att sälja fakturor?

Du ser direkt vad det kostar för ditt företag att sälja fakturor. Tjänsten har inga startkostnader eller dolda avgifter. Avgiften baseras på uppgifter om ditt företag, fakturabelopp och förfallodag. Vanligtvis ligger avgiften kring 2-3% av fakturabeloppet.

Ett exempel på hur det kan se ut när du vill sälja en faktura:

  • Du har en faktura på 25 000 kronor som du vill sälja.
  • Tillsammans med din kund har du kommit överens att den ska betalas om senast 30 dagar.
  • Priset för att sälja just denna fakturan är 2 %, alltså är kostnaden för att få pengar nästkommande dag 500 kronor.

I priset slipper du hantera faktureringen, eventuella påminnelser och du får pengarna nästkommande bankdag.

Tips: Nu går det att sälja alla ditt företags fakturor och bli av med all administration. Läs mer här.

 

Vill du också kunna få Betalt Direkt via ditt bokföringsprogram?

Hör av dig till vår support för Visma eEkonomi och Visma Administration för mer information och komma igång! Visma Finance erbjuder småföretagare att direkt i sitt bokföringsprogram få Betalt Direkt för sina fakturor.

När får jag pengarna på mitt konto?

Du får pengarna på ditt konto nästa bankdag.

Till vilket konto får jag betalt?

Du får pengarna utbetalt till ditt företagskonto via bankgiro eller plusgiro beroende på vad du föredrar. Vi hämtar uppgifter om detta automatiskt åt dig från de uppgifter du uppgett under Företagsinställningar i ditt program.

Vilka fakturor kan jag sälja?

Du kan sälja alla dina fakturor, oavsett om det är en privatperson, offentlig sektor eller aktiebolag som är din kund. Du väljer vilka fakturor du vill sälja, det finns inga förpliktelser att sälja alla eller ett visst antal per månad. Nyttja tjänsten när det passar dig.

Exempel på fakturor du som aktiebolag kan sälja

  • Du har Ankeborgs Cykel AB som kund, där du fakturerar 15.000 kronor för diverse varor som du sålt
  • Du har Magnus som kund, där du fakturerar 5.000 kronor för senast månadens leveranser av smooties och bullar till hans födelsedagsfirande
  • Du har Karlstad kommun som kund, där du fakturerar 25.000 kronor för trädgårdsarbete 

Varför kan jag inte sälja en viss faktura?

Det kan bero på flera anledningar. Det sker en helhetsbedömning av fakturan, fakturautställare och fakturamottagare för varje faktura - varpå det är en sammanvägning av dessa som avgör ifall vi kan erbjuda att köpa fakturan samt till vilket pris. Vi bedömer bland annat tillgång till uppdaterad information, betalningsförmåga samt fakturainnehåll.

Vi gör en ny bedömning av varje ny faktura du skapar, så fortsätt hålla utkik efter erbjudanden att sälja fakturor.

Måste jag sälja alla mina fakturor?

Nej. Du bestämmer alltid helt själv vilka fakturor du vill sälja eller inte. Om du vill sälja alla dina fakturor kan du läsa mer om det här.

Erbjuds tjänsten via något annat bolag än Visma?

Nej. Visma Betalt Direkt är en tjänst helt inom Visma. Visma Finance köper din faktura och det är även inom Visma som allt kring fakturan hanteras, såsom att skicka ut fakturan och eventuella påminnelser eller inkasso. Det gör att vi kan säkerställa att både du och din kund behandlas på rätt sätt.

I vilket program kan jag få Betalt Direkt?

Du kan i dagsläget nyttja tjänsten Visma Betalt Direkt i Visma eEkonomi samt Visma Administration. Tjänsten finns som standard, så allt du behöver finns där utan tillägg.

Vad händer om min kund inte betalar?

Vi tar hand om påminnelser och inkasso åt dig, fram tills dess att din kund betalar skulden. Om din kund inte skulle ha betalt efter inkasso så hjälper vi dig att driva in pengarna utan extra kostnad, men där du behöver betala fakturan istället.

I vilket format levererar ni fakturan till min kund?

Vi kan leverera fakturan som en e-faktura, e-post eller postalt. I de fall e-faktura är tillgängligt för din kund så väljer vi det, allt för att det ska vara så smidigt som möjligt för din kund. Det är ingen skillnad i pris för dig oavsett i vilket format vi levererar fakturan.

Kan jag få Betalt Direkt trots att mina kunder kräver lång tid på sig att betala?

Absolut, det är inga problem. En av fördelarna med Visma Betalt Direkt är att du snabbt kan få betalt för de varor och tjänster som du levererat till din kund samtidigt som du ger din kund generösa betalningsvillkor.

Syns det att fakturan är såld till Visma Finance?

Ja, vi behöver tydligt visa för fakturamottagaren att du överlåtit fakturan till oss och visa din kund till vilket bankgiro pengarna ska betalas. Utöver vårt bankgiro tillkommer denna text på fakturan:

Denna faktura är överlåten till Visma Finance för att effektivisera fakturahanteringen. Betalning med befriande verkan kan därför endast ske till Visma Finance AB (556990-3445) via bankgiro 462-1132.

Fakturamallen ser ut såhär.

Följer mina bilagor med när jag säljer fakturan?

Ja, alla dina bilagor följer med när du säljer fakturan via Visma Betalt Direkt.

Ändrar ni villkoren för min kund?

Nej. Fakturan är densamma sett till dess innehåll, totalsumma och betalningsdatum. Det gör att du kan få Betalt Direkt likt att kunden betalar dig samtidigt som du skapar fakturan, medan din kund behåller de betalningsvillkor och priser som ni kommit överens om.

Hjälper ni min kund ifall det uppstår frågor om fakturan?

Givetvis gör vi det! Din kund är välkommen att ringa till vår support på 0771 - 100 701 ifall det uppstår frågetecken. Vår fakturasupport finns där för din kund och kan hjälpa till att upprätthålla en god relation mellan dig och din kund.

Hittade du svar på din fråga?

Vi vill göra vår supportsida så bra som möjligt för dig som kund. Hittade du svar på din fråga? Om inte, hör gärna av dig och beskriv ditt problem eller fråga så ska vi komplettera vår supportsida så fort vi kan.

 

Vill du få Betalt Direkt?

Fakturerar du via Visma eEkonomi eller Visma Administration idag, och vill börja sälja fakturor direkt från ditt program? Klicka då på knappen nedan för att komma till Visma eEkonomi, eller öppna upp Visma Administration som vanligt på din dator.

Logga in i Visma eEkonomi

Skapa din faktura som vanligt och se hur mycket pengar du kan få in på kontot nästa bankdag. Genom att sälja din faktura låter du Visma hjälpa dig med fakturahanteringen och slipper följa upp ifall du fått betalt.